bio & works

Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης

Γεννήθηκε στις αρχές του αιώνα σε ένα ΚΤΕΛ με προορισμό το Λάς Βέγκας. Πήγε σε ελβετικό σχολείο στις παρυφές των Άλπεων, όπου αποφοίτησε με βαθμό: Λίαν Σουγιάς. Μιλάει εβραϊκά και Σουαχίλι. Του αρέσει το κρίκετ και το στίπλ, κάνει μπαλέτο και τον ελεύθερο του χρόνο παίζει με τα νεύρα του. Αποφοίτησε απ’ τη σχολή του «Αμάραντου» με εξειδίκευση στο Μπαλαγιάζ, πράγμα που τον βοήθησε στη μετέπειτα επαγγελματική του πορεία, καθώς του άνοιξε τους δρόμους της δημοσιογραφίας.
Από το 2000 ως το 2003 ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την έντυπη δημοσιογραφία. Παράλληλα με σπουδές μουσικών οργάνων. Παράλληλα με το Πανεπιστήμιο της ζωής, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στα ίδια Πανεπιστήμια, στα ίδια έδρανα, πλάι σε μελλοντικούς πρωθυπουργούς. Το 2003 πιάνει δουλειά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ όπου συνεργάζεται με τον Θύμιο Καλαμούκη στην καθημερινή σατιρική εκπομπή Ελληνοφρένεια, έως το 2011.
Το 2004 έως το 2006, συνεργάζεται με τον ραδιοφωνικό σταθμό RED, ως εκφωνητής.
Το 2005 έως το 2007 συνεργάζεται με την εφημερίδα Ποντίκι, ως αρθρογράφος στο πολιτιστικό ένθετο.
Το 2007 ξεκινάει με τον Καλαμούκη (και πλήθος συνεργατών) την τηλεοπτική Ελληνοφρένεια στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Εκεί γεννιέται ο ρόλος του Τσολιά. Σε πρωτόλεια και πρωτόγονη εκδοχή τότε. Μια ανέκφραστη καρικατούρα του νεοέλληνα που τριγυρνάει στους δρόμους της πόλης και μιλάει αρχικά μόνο με συνθήματα.
Το 2011 αποχωρεί με τον Καλαμούκη από τον ΣΚΑΙ, για ιδεολογικούς λόγους. Δυο βδομάδες αργότερα ξεκινούν ραδιοφωνικές εκπομπές στον Real FM, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα. Εκεί γεννήθηκε –αρχικά ραδιοφωνικά- ο ρόλος του Μπαλούρδου, μέσα από μια φάρσα στο αρχηγείο των ΜΑΤ.
Στα τέλη του ίδιου χρόνου κυκλοφορούν σε dvd, με την εφημερίδα Real News, την πρώτη ταινία της Ελληνοφρένειας με τίτλο: «Απ το ΠΑΣΟΚ στο χειρότερο». Όπου πρωταγωνιστεί με τον ρόλο του Τσολιά. Εκεί οπτικοποιήθηκε για πρώτη φορά ο ρόλος του Μπαλούρδου, σε πρωτόλεια μορφή.
Το 2013 η τηλεοπτική Ελληνοφρένεια ξεκινάει εκπομπές στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Στις οποίες συνυπογράφει το σενάριο και τα κείμενα με τον Θύμιο Καλαμούκη. Πρωταγωνιστεί μέσα από τον ρόλο του Τσολιά (σε εξελιγμένη και πιο ώριμη πλέον μορφή) και του ΜΑΤατζή Μπαλούρδου (επίσης σε εξελιγμένη και ωριμότερη μορφή από το παρελθόν).
Το 2014 συμμετέχει (πάντα με τον ρόλο του Τσολιά και του Μπαλούρδου) στη μεγάλη συναυλία στήριξης του αγώνα των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, μαζί με τους: Θανάση Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Αγγελάκα, Σωκράτη Μάλαμα, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Γιάννη Χαρούλη, Ματούλα Ζαμάνη και άλλους.
Τον Νοέμβρη του 2017 ξεκινάει παραστάσεις με τον Σπύρο Γραμμένο και δίνουν 15 παραστάσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας μέχρι τον Μάιο του 2018.
Τον Δεκέμβρη του 2017 και μετά από τεσσερισήμισι πετυχημένες σεζόν, με αιχμηρό σατιρικό λόγο εναντίον όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν από τον τόπο αυτά τα χρόνια, η διοίκηση του Alpha αποφασίζει να λογοκρίνει την Ελληνοφρένεια για πολιτικούς λόγους.
Νωρίτερα, το ίδιο έτος, δημιουργεί τα «Τσόλια Μπαντ». Την προσωπική του Μπάντα όπου τον πλαισιώνει στις παραστάσεις που δίνει.
Τον Μάιο του 2018 δίνει παράσταση με τα Τσόλια Μπαντ στην θεατρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.
Δυο μέρες μετά συμμετέχει στην συναυλία στήριξης της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής ιστοσελίδας «The Press Project».
Τον Ιούνιο του 2018 αποδέχεται την πρόσκληση του Φοίβου Δεληβοριά και συμμετέχει ως guest στην Ταράτσα του Φοίβου.
Τον ίδιο μήνα ξεκινάει η συνεργασία του με την Prospero.

 

X