Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης στο ΜΜΑ – Δήμητρα Γαλάνη, Νατάσσα Μποφίλιου

Δύο μαγικές και ονειρεμένες βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

με την Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης, τη Δήμητρα Γαλάνη και τη Νατάσσα Μποφίλιου

Την Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης, που ιδρύθηκε από την οικογένεια του κορυφαίου δημιουργού και φέρει το όνομά του, μαζί με δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες, τη Δήμητρα Γαλάνη και τη Νατάσσα Μποφίλιου, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε χτες και προχτές, στην πρώτη της εμφάνιση, στην κατάμεστη Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής. Όσοι βρέθηκαν εκεί, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, έζησαν δύο βραδιές «μαγικές και ονειρεμένες» που μας θύμισαν τον πλούτο της μουσικής του Βασίλη Τσιτσάνη που εξακολουθεί, έναν αιώνα μετά τη γέννησή του, να ζει μέσα από τα τραγούδια του και να συγκινεί ακροατές από διαφορετικές γενιές.

Αυτές οι παραστάσεις όμως θα μείνουν στη μνήμη μας για έναν ακόμα λόγο: έφεραν για πρώτη φορά στη σκηνή δύο αγαπημένες ερμηνεύτριες, τη Δήμητρα Γαλάνη, μια σπουδαία καλλιτέχνη που επί 40 και πλέον χρόνια πρωταγωνιστεί στο ελληνικό τραγούδι και την οποία είχε επιλέξει ο ίδιος ο Τσιτσάνης ως ερμηνεύτρια των τραγουδιών του· και τη Νατάσσα Μποφίλιου, την πιο σημαντική και αγαπητή σύγχρονη ερμηνεύτρια που ξεχωρίζει για το ταλέντο της και την απολύτως προσωπική ερμηνευτική της ταυτότητα. Οι δυο τους καταχειροκροτήθηκαν και έδωσαν σε κάθε τραγούδι νέα πνοή και χρώμα. Σε απόλυτη σύμπνοια και συνεργασία επί σκηνής, ερμήνευσαν η κάθε μία, με το δικό της ξεχωριστό ηχόχρωμα και συναίσθημα αλλά και με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια, πολλά από τα μεγάλα τραγούδια του δημιουργού. Δεν έλειψαν οι στιγμές που το κοινό χειροκροτούσε ενδιάμεσα στα τραγούδια, παρασυρμένο και γοητευμένο από το πάθος και την τέχνη τους.

Τα τραγούδια του σημαντικότερου δημιουργού της ελληνικής λαϊκής μουσικής, πλαισίωσαν οι ζωγραφιές της συζύγου του Ζωής Τσιτσάνη, οι οποίες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, μεταφέροντας επί σκηνής το κλίμα μιας ολόκληρης εποχής μέσα από το βλέμμα και τη φαντασία ενός εκ των πιο οικείων προσώπων του δημιουργού. Ήταν κι αυτές που έδωσαν μια άλλη «ζεστασιά» στις παραστάσεις, που συγκίνησαν με την αθωότητά τους και την ολοφάνερη διάθεση απόδοσης του κόσμου των τραγουδιών του Τσιτσάνη.

Τα τραγούδια του μεγάλου μας δημιουργού πλημμύρισαν την αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής και απέδειξαν πως διατηρούν αμείωτη τη δύναμη και την απήχησή τους και εξακολουθούν να μας συναρπάζουν. Είχαν όμως την τύχη να παρουσιαστούν από μια ορχήστρα εξαίρετων μουσικών που ασχολούνται πολλά χρόνια με το έργο του Τσιτσάνη, με επικεφαλής τον σπουδαίο μουσικό και συνθέτη Μανώλη Πάππο. Αν ζούσε σήμερα ο Βασίλης Τσιτσάνης, τολμούμε να πούμε, πως θα χαιρόταν να βρίσκεται σε αυτό το πάλκο, πλαισιωμένος από τόσο σπουδαίους μουσικούς. Ο ίδιος υπήρξε άλλωστε απόλυτα προσηλωμένος στην ορχήστρα του και στο πώς θα παρουσιάζονται τα τραγούδια του. Αυτήν ακριβώς την προσήλωση του Τσιτσάνη στη σωστή παρουσίαση των τραγουδιών του ήρθε να υπηρετήσει η ομώνυμη Ορχήστρα που έκανε την παρθενική της εμφάνιση αυτόν τον Δεκέμβριο. Και έπονται κι άλλες παραστάσεις που θα χαρίσουν στο κοινό ανεπανάληπτες ερμηνείες, εύστοχες αποδόσεις των αγαπημένων του τραγουδιών και ατόφια συγκίνηση. Επόμενη στάση: στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 21 και 22 Ιανουαρίου.


ΓΕΦΥΡΕΣ
Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης
Πρώτη επίσημη παρουσίαση
Δήμητρα Γαλάνη, Νατάσσα Μποφίλιου

Τρίτη 4 & Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, 20:30
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Έναρξη προπώλησης | Δευτέρα 15 Οκτωβρίου


Την Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης, που ιδρύθηκε από την οικογένεια του κορυφαίου δημιουργού και φέρει το όνομά του, στην πρώτη της εμφάνιση στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες, τη Δήμητρα Γαλάνη και τη Νατάσσα Μποφίλιου. Τα τραγούδια του σημαντικότερου δημιουργού της ελληνικής λαϊκής μουσικής, τα οποία διατηρούν αμείωτη τη δύναμη και την απήχησή τους και εξακολουθούν να μας συναρπάζουν, παρουσιάζονται για πρώτη φορά από δύο ξεχωριστές ερμηνεύτριες και μια ορχήστρα εξαίρετων μουσικών που ασχολούνται πολλά χρόνια με το έργο του Τσιτσάνη. Οι δύο μουσικές παραστάσεις εντάσσονται στον κύκλο ΓΕΦΥΡΕΣ (καλλιτεχνική επιμέλεια και προγραμματισμός: Δημήτρης Μαραγκόπουλος) και αποτελούν συμπαραγωγή της PROSPERO και του ΜΜΑ.

Στην πρώτη παρουσίαση της Ορχήστρας Βασίλης Τσιτσάνης, στις 4 και 5/12 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καλούνται να συμπράξουν για πρώτη φορά επί σκηνής και να αποδώσουν αγαπημένα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, με τον δικό τους τρόπο, δύο πολύ ιδιαίτερες φωνές. Η Δήμητρα Γαλάνη, μια σπουδαία καλλιτέχνης που επί 40 και πλέον χρόνια πρωταγωνιστεί στο ελληνικό τραγούδι με τη συνέπεια, τη διορατικότητα και την ποιότητα των μουσικών της επιλογών, την οποία είχε επιλέξει ο ίδιος ο Τσιτσάνης ως ερμηνεύτρια των τραγουδιών του· και η Νατάσσα Μποφίλιου, η πιο σημαντική και αγαπητή σύγχρονη ερμηνεύτρια που ξεχωρίζει για το ταλέντο της και την απολύτως προσωπική ερμηνευτική της ταυτότητα.

Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια ορχήστρα προσανατολισμένη στο έργο του μεγαλοφυούς και καινοτόμου συνθέτη, στιχουργού και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, ο οποίος μας κληροδότησε ένα έργο σπάνιας ποιότητας, μαστοριάς και καλαισθησίας, χωρίς το οποίο η εικόνα της ελληνικής μουσικής θα ήταν διαφορετική. Ο Βασίλης Τσιτσάνης διήνυσε μια δημιουργική περίοδο 45 ετών συνεχούς παρουσίας στο πάλκο πλαισιωμένος μέχρι το τέλος της ζωής του από προικισμένους μουσικούς, καλύπτοντας τη βαθιά ανάγκη του να επικοινωνήσει με το κοινό και να εμπνευστεί από αυτό. Αυτήν ακριβώς την προσήλωση του Τσιτσάνη στη σωστή παρουσίαση των τραγουδιών του έρχεται να υπηρετήσει η ομώνυμη Ορχήστρα που ιδρύεται φέτος, κατόπιν πρωτοβουλίας της οικογένειάς του και της Seed Point, μουσικού εκδότη του συνθέτη, με την υποστήριξη της εταιρείας μουσικών παραγωγών Prospero. Βασικός σκοπός της, η προβολή του έργου του μέσα από ζωντανές εμφανίσεις εντός και εκτός Ελλάδας υπό την καθοδήγηση του Μανώλη Πάππου, δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και ουσιαστικού γνώστη του έργου του μεγάλου μας δημιουργού.

Οι μουσικές παραστάσεις στο Μέγαρο έχουν τη σκηνοθετική επιμέλεια του Άγγελου Τριανταφύλλου και το σκηνογραφικό σχεδιασμό του Νότη Χριστοδούλου, ενώ το εικαστικό περιβάλλον εμπλουτίζεται από ζωγραφιές της Ζωής Τσιτσάνη, συζύγου του συνθέτη, οι οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά, μεταφέροντας επί σκηνής το κλίμα μιας ολόκληρης εποχής μέσα από το βλέμμα και τη φαντασία ενός εκ των πιο οικείων προσώπων του δημιουργού.

Δύο βραδιές «μαγικές, ονειρεμένες» που θα μας θυμίσουν τον πλούτο της μουσικής του Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος, –διαχρονικός και επίκαιρος όπως όλοι οι μεγάλοι της Τέχνης– εξακολουθεί, έναν αιώνα μετά τη γέννησή του, να ζει μέσα από τα τραγούδια του και να συγκινεί ακροατές από διαφορετικές γενιές.


INFO
 Συμμετέχουν οι μουσικοί
 Μπουζούκι – Επιμέλεια ορχήστρας: Μανώλης Πάππος
 Βιολί: Νίκος Βερύκοκος
 Μπουζούκι: Φώτης Βεργόπουλος
 Μπουζούκι-μπαγλαμάς-φωνή: Βασίλης Προδρόμου
 Κιθάρα: Νίκος Γύρας
 Πιάνο: Δημήτρης Σίντος
 Ακορντεόν: Ντάσσο Κούρτι
 Μπάσο: Μιχάλης Δάρμας
 Κρουστά: Στράτος Σαμιώτης

 Σκηνοθεσία: Άγγελος Τριανταφύλλου
 Σκηνογραφία: Νότης Χριστοδούλου
 Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου
 Ήχος: Βαγγέλης Κουλούρης
 Ηχολήπτες: Αντώνης Ζαχόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Τιμές εισιτηρίων
15 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 25€ ● 30€ ● 35€ ● 40€ ● 50€ ● 60€

Eισιτήρια-Πληροφορίες
210 72 82 333, megaron.gr
και σε όλα τα καταστήματα Public

 

X