80 χρόνια Μάνος Λοΐζος στο Ηρώδειο

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑ “80 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ” ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Μια συναυλία που ξανασύστησε με φρέσκο, συμφωνικό τρόπο τα τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη και γέμισε το Ηρώδειο ασφυκτικά


Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τίμησε το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου με μία πρωτότυπη μουσική συνάντηση τον αξέχαστο Μάνο Λοΐζο, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννησή του. Η συναυλία παρά την έντονα βροχερή μέρα συγκέντρωσε 4.000 κόσμο που γέμισε ασφυκτικά το Ηρώδειο και απέδωσε με τη σειρά του ξεχωριστή τιμή στον πρόωρα χαμένο συνθέτη.

Στη σκηνή του Ηρωδείου, δίπλα στον διευθυντή ορχήστρας Μίλτο Λογιάδη, στάθηκαν η κορυφαία ερμηνεύτρια και συνεργάτιδα του Μάνου Λοΐζου, Δήμητρα Γαλάνη, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους τραγουδοποιούς, ο Φοίβος Δεληβοριάς, και μία από τις πλέον ξεχωριστές λαϊκές φωνές της χώρας μας, η Γιώτα Νέγκα, ερμηνεύοντας γνωστά τραγούδια του σπουδαίου δημιουργού σε συμφωνικές διασκευές. Παράλληλα η Κ.Ο.Θ. παρουσίασε τη συμφωνική σουίτα Loizos Recomposed του Αντώνη Σουσάμογλου, βασισμένη σε μουσικά θέματα του τιμώμενου συνθέτη.

Στις ξεχωριστές στιγμές της συναυλίας συγκαταλέγονται οι συγκινητικές ερμηνείες της Δήμητρας Γαλάνη στα: «Αχ χελιδόνι μου», “Αχ, τα μάτια σου”, «Το παλιό ρολόι» μαζί με την Γιώτα Νέγκα, «Σεβάχ ο θαλασσινός» μαζί με τον Φοίβο Δεληβοριά και την Γιώτα Νέγκα και στην “Κουτσή Κιθάρα”την οποία τραγούδησε μόνο με την κιθάρα της κερδίζοντας τις επευφημίες του κοινού. Η διαφορετική ερμηνευτική προσέγγιση του τραγουδοποιού Φοίβου Δεληβοριά που μέσα από κομμάτια όπως: «Ο μέρμηγκας», «Τρίτος Παγκόσμιος», «Παποράκι», «Πρώτη Μαϊου» και «Σ’ακολουθώ» συγκίνησε το κοινό που τον επιδοκίμαζε συνεχώς με θερμό χειροκρότημα και τέλος, η δυναμική παρουσία της Γιώτας Νέγκα η οποία με το πάθος της και την αδιαμφισβήτητη ερμηνευτική της δεινότητα έδωσε νέα πνοή σε τραγούδια όπως τα «Όλα σε θυμίζουν», “Νανούρισμα” και “ο Γέρο Νέγρο Τζιμ”. Το τελευταίο τραγούδι του προγράμματος «Η μέρα εκείνη δεν θ’αργήσει» με τους 3 ερμηνευτές μαζί στη σκηνή αποθεώθηκε από το κοινό που δεν ήθελε να τελειώσει αυτή η βραδιά φέρνοντάς τους ξανά στη σκηνή για τρία encore.

Ιστορική στιγμή της βραδιάς, το “Ακορντεόν”. Τρυφερή αλλά και συγκινητική η φωνή της Δήμητρας Γαλάνη, συνοδευόμενη από την Γιώτα Νέγκα και τον Φοίβο Δεληβοριά συνεπήρε το κοινό ενώ όταν ακούστηκε ο θρυλικός στίχος “… δεν θα περάσει ο φασισμός…” αντήχησε στο αρχαίο θέατρο με όλο το κοινό να τραγουδά εν χορώ με τους τρεις τραγουδιστές.

Η συναυλία αυτή έδειξε με τον καλύτερο τρόπο πώς πρέπει να παρουσιάζεται το έργο ενός μεγάλου συνθέτη. Η σύμπραξη της ΚΟΘ με τους 3 ερμηνευτές, η σουίτα του Αντώνη Σουσάμογλου και οι εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις των Αντώνη Σουσάμογλου και Λάζαρου Τσαβδαρίδη έδωσαν νέα πνοή στο έργο του Μάνου Λοΐζου και απέδειξαν πως είναι δυνατόν τα μεγάλα τραγούδια να επινοούνται εκ νέου και να προσφέρονται με μία φρέσκια ματιά.Το έργο του Λοΐζου είναι εδώ, ζωντανό, άλλοτε αιχμηρό και πολιτικό, άλλοτε ερωτικό και νοσταλγικό, παραμένει πάντα επίκαιρο στη συλλογική μας μνήμη.

 

INFO

Παραγωγή : PROSPERO

Μία πρωτοβουλία της Seed Point Music Publishing, μουσικού εκδότη του Μάνου Λοΐζου.

H εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Κενεβέζου.

«Ο Μάνος Λοΐζος είναι απ’ τις σημαντικότερες δυνάμεις του νεοελληνικού τραγουδιού. Η μουσική του οικεία, φιλική, μας κερδίζει απ’ το πρώτο της άκουσμα, σύμφωνα μ’ ένα πλατύτατο κοινωνικό συναίσθημα που περιλαμβάνει και το δικό μας…. τα τραγούδια του αγαπήθηκαν πολύ, τραγουδήθηκαν πολύ και θα τραγουδιούνται πάντα.»

Γιάννης Ρίτσος, από το βιβλίο του Θανάση Συλιβού ‘Μάνος Λοΐζος, απ’ τη μνήμη στην καρδιά’, Εκδόσεις Μετρονόμος (2014)

Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης
Ενορχηστρώσεις: Αντώνης Σουσάμογλου και Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Τραγούδι: Δήμητρα Γαλάνη
Τραγούδι: Φοίβος Δεληβοριάς
Τραγούδι: Γιώτα Νέγκα

Πρόγραμμα:
Τραγούδια του Μάνου Λοΐζου
Αντώνης Σουσάμογλου: Loizos Recomposed – Συμφωνική σουίτα

X