bio & works

Ελένη Τσαλιγοπούλου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάουσα Ημαθίας στις 11 Απριλίου 1964. Ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με το τραγούδι μαζί με τον αδελφό της, ο οποίος είναι επίσης μουσικός. Το 1985, παρακολουθεί μαθήματα κλασικού τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη. Τον ίδιο χειμώνα τραγουδάει επαγγελματικά για πρώτη φορά στην “Όμορφη Νύχτα”, όπου έρχεται σε επαφή με το Γιώργο Ζήκα, τραγούδια του οποίου θα ερμηνεύσει στον πρώτο της προσωπικό δίσκο. Το 1987 την καλεί ο Μάνος Χατζιδάκις να εμφανιστεί στο «Σείριο» ως ερμηνεύτρια του Σταμάτη Σπανουδάκη, ενώ το καλοκαίρι του ίδιου έτους εμφανίζεται μαζί με το Γιώργο Νταλάρα σε μεγάλη περιοδεία του σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Το 1989, συνεργάζεται με την Οπισθοδρομική Κομπανία, καθώς και με το Νίκο Ξυδάκη, ενώ την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί ο δίσκος της “Κορίτσι και Γυναίκα”, ο οποίος είχε προκαλέσει αίσθηση, καθώς αποτέλεσε μια από τις δουλειές που έδωσαν ώθηση στο λεγόμενο “σύγχρονο έντεχνο”, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά τη δεκαετία του 1990. Στη συνέχεια, εμφανίζεται με άλλα μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, τόσο σε συναυλίες όσο και δισκογραφικά. Το 1994-1995, εμφανίζεται στο “Χάραμα” μαζί με τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και το Γεράσιμο Ανδρεάτο. Στα τέλη του 1996 κυκλοφορεί η “Αρζεντίνα”, ενώ δύο χρόνια αργότερα ακολουθεί το “Στην Εποχή Του Ονείρου”, δίσκος που περιλαμβάνει ζωντανές ηχογραφήσεις από τις εμφανίσεις της στην «Ιερά Οδό». Την περίοδο 1998-1999, εμφανίζεται μαζί με τη Μελίνα Κανά στα 13 Φεγγάρια.

Το 1999, αλλάζει ύφος τραγουδιών και η νέα της δισκογραφική δουλειά έχει έντονα στοιχεία δυτικής ποπ μουσικής, την οποία προωθεί με συναυλίες ανά τη χώρα και συνεργασίες π.χ. με τους Mode Plagal, όπως και τους Μίκρο αργότερα το 2007. Τα επόμενα χρόνια, συνεργάζεται με τους: Γιάννη Κότσιρα (2000), Νίκο Πορτοκάλογλου και Γιώργο Ανδρέου (2001), Μανώλη Λιδάκη (2002), ενώ συμμετέχει στο soundtrack της ταινίας “Το κλάμα βγήκε από τον Παράδεισο” των Ρέππα-Παπαθανασίου (2001). Το 2004, συμμετέχει σε αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το Βασίλη Τσιτσάνη, ενώ το καλοκαίρι συμμετέχει ως κορυφαία του Χορού στην παράσταση “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. To 2005, συνεργάστηκε σε καλοκαιρινή περιοδεία με την Τάνια Τσανακλίδου, ενώ παράλληλα στη δισκογραφική της δουλειά “Αγαπημένο μου Ημερολόγιο”, μαζί με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, καταπιάνεται με ερμηνείες παραδοσιακών δημοτικών από όλη την Ελλάδα, έχοντας ήδη από την αρχή της καριέρας της καταβολές και έμπνευση από το λαϊκό και δημοτικό τραγούδι. Το 2008 εμφανίστηκε με την Ανδριάνα Μπάμπαλη και τη Γιώτα Νέγκα στην “Αποθήκη του Μύλου” στη Θεσσαλονίκη ενώ μαζί με τη Γλυκερία και το συγκρότημα Τρίφωνο στο “Polis Theater”. To 2008 κυκλοφορεί και το τριπλό Best of άλμπουμ της με μία επιλογή από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας της. Τον χειμώνα 2009-2010 μοιράζεται τη σκηνή του Vox με τη Δήμητρα Γαλάνη και τους Imam Baildi. Το 2011 η Ελένη Τσαλιγοπούλου υπογράφει για πρώτη φορά ως συνθέτης ένα ολόκληρο άλμπουμ, το Τα-ρί-ρα, στο οποίο μελοποιεί στίχους σημαντικών δημιουργών και ερμηνεύει. Και από το 2011 η Ελένη Τσαλιγοπούλου πραγματοποιεί μία σειρά προσωπικών εμφανίσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ το 2013-2014 συναντιέται στη σκηνή του Σταυρού του Νότου και σε περιοδεία στην Ελλάδα  με τη Μελίνα Κανά. Οι ζωντανές τους εμφανίσεις αποτυπώνονται και δισκογραφικά στο διπλό live άλμπουμ «Μαζί» που κυκλοφορεί το 2014.

Δισκογραφία:
ΣΩΠΑ ΚΙ ΑΚΟΥΣΕ – 1987
ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ  ΓΥΝΑΙΚΑ – 1989
ΜΙΣΟ ΦΕΓΓΑΡΙ – 1992
ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ – 1993
ΑΡΖΕΝΤΙΝΑ – 1996
ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ – 1998
ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΠΟΥ ΒΡΑΔΙΑΖΕΙ – 1999
ΓΛΥΚΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ – 2000
5 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – 2002
ΧΡΩΜΑ – 2003
ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 2005
ΚΑΘΕ ΤΕΛΟΣ ΚΙ ΑΡΧΗ – 2005
ΚΑΘΕ ΤΕΛΟΣ ΚΙ ΑΡΧΗ (SPECIAL EDITION) – 2006
MAD SECRET CONCERTS με ΜΙΚΡΟ – 2007
BEST OF – ΣΑΝ ΨΕΜΑΤΑ – 2008
ΤΑΡΙΡΑ – 2011
ΜΑΖΙ – 2014

 

Facebook: eleni.tsaligopoulou

X